tiistai 14. lokakuuta 2014

Laulutuntien antia

Ajattelin kirjoittaa vielä muutaman sanasen laulutunneista, joita tosiaan olen saanut blogiyhteistyönä Riitta Muikulta, Respiro-yrittäjältä. Kävin täällä Lahdessa laulutunneilla noin puoli vuotta, ja valmistauduin tällä laulamaan ystäväni häissä viime kesänä. No, jänistin ennen vihkitilaisuutta, mutta lauloin sitten loppuillasta kuitenkin kauan harjoittelemani kappeleen Stellan Häävalssin. 

En jotenkin siinä vaiheessa vielä kokenut olevani valmis, koska kappale oli minulle uusi, kuulin sen ensimmäistä kertaa kun ystäväni minua tähän kunniaan pyysi. En ollut tarpeeksi sinut kaiken uuden oppimani kanssa, olinhan vuosikaudet laulanu omalla epävireisellä äänelläni, ja kaikki muu tuntui oudolta. Vasta nyt, jo monta kuukautta laulutuntien loppumisen jälkeen olen alkanut huomaamaan, miten paljon oma äänialani on kasvanut. Riitta onnistui kuin onnistuikin opettamaan minulle avaamaan ääntäni oikein, ja rentouttamaan äänihuulia ympäröiviä lihaksia niin, että laulu pääsee soimaan puhtaasti. No, ainakin huomattavasti puhtaammin kuin ennen! Luettelinkin tähän alle selkeimpiä juttuja, mitä olen laulutunneilta saanut irti, pahoittelen jo toistan itseäni. :)


Laulutunneilta saatuja hyötyjä: 

- Olen oppinut hengittämään oikein laulaessa, ja ennenkaikkea tarpeeksi.
- Olen ymmärtänyt, mistä minkäkin tasoisen äänen kuuluu tulla, ja olen oppinut sen myötä rentouttamaan äänen tulemaan sieltä minne se kuuluu. 
- Olen oppinut miten rentoutan äänihuulia ympäröivät lihakset, jotta ääni soi puhtaasti.
- Olen oppinut millaisilla harjoituksilla juuri minun kannattaa avata ääntäni, jotta esimerkiksi artikulointini pysyy selkeänä laulaessa.
- Äänialani on laajentunut, ja pystyn nyt laulamaan korkeampia ääniä puhtaammin.
- Ääneni soi vapaammin, enkä enää jännitä sitä: tämä on ollut suurin ongelmani, varsinkin korkeiden äänien kohdalla!

Ammattilainen saattaisi huomata vielä jotain muutakin kehitystä, mutta minä olen jo tästä aivan äärettömän kiitollinen! Vaikka olenkin niitä, jotka laulavat kotona täysii, niin onhan se kiva naapureillekin ettei nyt ihan niin epävireistä kiekumista tarvi kuunnella. ;)


Riitta laulaa pianisti Tuomas Nikkasen kanssa myös häissä, ja heidän facesivujaan pääsee fanittamaan täältä! :) Riitalle kannattaa todellakin laittaa viestiä, jos laulutunnit on hakusessa, hän opettaa kotonaan Lahden Jalkarannassa. Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti