8+1 vinkkiä hääkenkien valintaan!

Häähulluuden lisäksi tunnustaudun myös täydelliseksi kenkäfriikiksi. Olen ollut töissä kenkäkaupassa ja sen ansiosta myös kenkien hoito on tullut rutiiniksi. Mutta en tullut jaarittelemaan nyt kenkien hoidosta sen enempää, vaan uusimmastaa kenkälöydöstäni johtuen inspiroiduin kirjoittamaan muutaman sanasen oikeanlaisten kenkien valinnasta. 


Varsinkin kun kyseessä on pitkä päivä kuten häät tai muut juhlat, on ensisijaisen tärkeää, että jalassa on mukavat kengät, joista ei tarvi huolehtia päivän mittaan. Tietysti jos olet tottunut rypemään rakoissa ja laastareissa, ja olet valmis urhaamaan jalkasi tuon suuren päivän takia, voit ihan hyvin lopettaa lukemisen tähän. ;) Saatan olla ihan super-mukavuudenhaluinen.. Itselläni on aivan mielettömän leveä lesti jalassa, ja en voi kuvitellakaan käyttäväni parin kympin kiinatossuja, vaikka lompakko kuinka kiittelisi. 

Olen huomannut muutaman seikan, jotka joku muukin on saattanut huomata, mutta haluan ne nyt vetää yhteen.


1. Jos kengät eivät ole mukavat kaupassa, ne eivät ole viikon päästä kotonakaan. Venytät ne vain palautuskelvottomaksi, kun skibbailet niillä kotona märät sukat jalassa. Suutari voi sinut ehkä vielä pelastaa. Kts. myös kohta 6.

2. Kengässä pitää olla nk. käyntivara. Käyntivaraksi lasketaan yleensä 5mm, ja se olisi hyvä olla myös (varsinkin!) korollisissa kengissä. Koron kanssa käyntivaran tunnistat siitä, että kantapään taa jää muutaman millin kolo. Matalissa kengissä isovarpaan edessä tulisi olla liikkumavaraa. Kaupassa mukavatkin kengät voivat osoittautua turmiollisiksi, jos et ole ottanut huomioon käyntivaraa. Nimim. kokemusta on.

3. Nahkakenkä muotoutuu jalkaan, keinokenkä ei. Tai no, ehkä vuoden päästä kun se on hajonnut liitoksistaan. On tosi mukavat!

4. Valitse korko omalta mukavuusalueeltasi. Ihan turhaan opettelet kävelemään 15cm platformeilla, jos sinulla ei ole aikomustakaan käyttää vastaavia jatkossa. Tai jos balleriinat tuntuu omilta, anna palaa! Tärkeintä on, että tunnet olosi itsevarmaksi ja luontevaksi kengissäsi. 


5. Jos kantapää nousee kävellessä, ne ovat liian isot. Kengät eivät saa "lonksua" jalasta. Voit yrittää päkiän alle ja/tai kantapään taa laitettavia geelityynyjä, mutta melkein lupaan ettet onnistu. Kun kenkä on ollut tunnin käytössä, ne lonksuvat jälleen. Jos taas sovituksessa sopiva kenkä on alkanut nousemaan jalasta kävellessä, voit vielä pelastaa tilanteen geelityynyillä!

6. Jos jalkasi on ns. välikokoa, eli pienempi koko painaa ja isompi on liian iso, suutari pystyy sinua ehkä auttamaan. Tärkeintä on muistaa se käyntivara! Kenkää voi leventää hieman, mutta pituutta siihen et saa lisää. Kenkää et myöskään saa kapeammaksi, ellet lähde taiteelliseksi.

7. Sisäänaja kengät poikkeuksetta. Vaikka kengät olisivat kaupassa mukavat, ne voivat pettää sinut kun niitä eniten tarvisit. Laita kengät jalkaan kotona, imuroi tai tee jotain muuta (älä laita ruokaa valkoisten kenkien kanssa!) n. tunnin ajan, kengillä kävellen. Sohvalla kengät ei paljasta todellista luonnettaan. Kenkä muotoutuu mukavammaksi, ja huomaat mahdolliset puristamiset tai lonksumiset.

8. Hääkengät voivat olla käytännössä millaiset vaan. Jos tekee mieli mennä naimisiin kumisaappaissa, niin miksei? Tai vaikka näissä?


+1. Keinokenkiä ei tarvi suojata, nahkakengät suojataan ohjeiden mukaan. Periaatteessa nahka kannattaa aina suojata, mutta jos kyseessä on joku metalliväri, voi väri sumentua suojauksesta. Jos siis haluat säilyttää värin ehtana, kengät kyllä selviävät yhden päivän. Kangaskenkä kannattaa myös suojata, se imee itseensä helpoiten ihan kaiken. Nahkakenkää kannattaa käsitellä kuten omaa ihoa - periaatteessa käsitellään samaa materiaalia. Siispä puhdista, kosteuta ja suojaa, niin kenkäsi pysyvät kauniina pitkään!

Jos kengistä jää vielä jotain kysyttävää, niin laittakaa ihmeessä viestiä! Kaikki kuvat täältä <3

Kommentit

Suositut tekstit