maanantai 24. maaliskuuta 2014

Juhlien tarjoilut

Läheisimpien ystävieni juokossa on muutamia erikoisruokavalioita, joiden noudattaminen häätajoiluissa on omanlaisensa haaste. Huolen pitäminen siitä, että jokaista ruokalajia riittää tarpeeksi jokaiselle erikoisruokavaliota noudattavalle, on jo itsessään hankalaa, saati jos erilaisia ruokavalioita on useita. 

Mutta entäs kun itse hääparilla on erityisruokavalio? 

Omasta ystäväpiiristäni löytyy ainakin kasvissyöjiä, sekä gluteeniton-laktoositon -kombo. Tyttäremme on vilja-allergikko, ja sitä myötä olemme miehenikin kanssa todenneet, että viljaton ruokavalio sopii meille hyvin. Leipää ei siis meillä kotona näy, joten pitäisikö meidän hankkia sitä häihimme? Hyvin todennäköisesti omat häämme tulevat olemaan kokonaan vähintään gluteenittomat. Hyvin todennäköisesti tulemme myös pitämään huolta, että kasvissyöjillä on myös vaihtoehtona saada monipuolisesti syötävää pitopöydästä.


Kun juhlakansasta löytyy allergisia lapsia, on kohteliasta myös kattaukseen kiinnittää huomiota. Oman lapsemme allergiat näkyvät ensin pienellä viiveellä, ja kestävät sen jälkeen pahenevissa määrin useita päiviä. Arvostan siis suuresti, jos esim. kyläilypaikoissa on huolehdittu siitä, ettei minun tarvitse jatkuvasti kytätä sitä mitä lapseni saattaa napata suuhunsa, vaan allergiaa aiheuttavat jutut on pois ulottuvilta. 

Tämä aihe on varmasti kirvoittanut monet keskeustelut. Vastaan on tullut häät, joissa oli tarjolla parin mukaisesti pelkkää kasvisruokaa, ja jopa pitopalvelun ihmiset olivat siitä nyreissään. Toisaalta ymmärrän miksi, mutta toisaalta en. Useampi ihminen tulee kuitenkin juhlimaan monissa häissä, tai syömään ulkona jonkun muun laittamaa ruokaa. Jos ruoka on maistuvaa ja tehty ajatuksella, miksei se voisi olla hyvää, vaikka perinteisestä poikkeavaa? Hääjuhlassa ruoka on kuitenkin iso osa, ja jos muutenkin panostetaan siihen, että juhla näittää omalta, miksei myös ruokailussa? Eikö olisikin omituista, jos vakaasti punaista lihaa eettisistä syistä vastustavat tarjoilisivatkin sitä yht'äkkiä sadalle hengelle omaan piikkiin? 


Onko teidän häissänne pohdittu syvemmältä tarjoiluja esim. eettisestä näkökulmasta, vai edetäänkö pitkälti perinteisin tarjoiluin? 

pssst. Kaipaatko musiikkia häihin tai juhliin? Uupuuko esiintyjä kirkosta? Jos olet Lahdessa huomenna 25.3. tiistaina illalla, on Lahden Ammattikorkeakoulun Musiikinlaitoksella Riitta Muikun ja Tuomas Nikkasen konsertti klo 19. Konserttiin on vapaa pääsy, ja se kestää noin tunnin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti